Last van prestatiedruk?

Hoe komt het dat mijn collega’s wel kunnen presteren onder werkdruk en ik onzeker word, mijn concentratie afneemt en de controle aan het verliezen ben?

Als eerste spelen vaak meerdere factoren een rol. Tijdens de coaching wordt gekeken naar de peilers ‘Wat kan ik?’, ‘Wat geloof ik?’, Wie ben ik?’, ‘Wat doe ik?’, ‘Waar sta ik?’ en ‘Wat vind ik belangrijk in mijn leven?’.

Een miljoen Nederlanders hebben last van burn-out klachten. Het Centraal Bureau voor de Statistiek omschrijft het als minstens één paar keer per maand voelen ze zich emotioneel uitgeput door het werk, zwaar vermoeid of leeg aan het einde van een werkdag.

In deze tijd zorgt de technologie ervoor dat we altijd ‘aan’ staan. Dankzij de digitalisering werken we makkelijker thuis, binnen en buiten kantoortijden. Altijd en overal kunnen werken creëert vrijheid en flexibiliteit, maar ook druk. De gebruikelijke reistijd wordt gebruikt als werktijd en op werkdagen zijn we vaak altijd bereikbaar. Door de afwezigheid van reistijd missen we de gelegenheid om afstand te nemen van ons werk en stappen we vaak direct in een andere (verzorgende) rol.

Ons lichaam is erop afgestemd om te schakelen tussen een staat van activiteit en een staat van rust. De drukte die ons voortdrijft is continu aanwezig. We geven ons lichaam niet de kans te schakelen tussen ‘aan’ en ‘uit’ en ontzeggen onszelf de mogelijkheid om bij te komen. De vermoeidheid sluipt er dan op een gegeven moment in.

Sporten, wandelen en mediteren helpt bij het ontladen of biedt een uitlaatklep voor opgebouwde spanning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *